מתי הזמן להתאגד כחברה בע"מ?
- מלאני אברמוב
- 6 באוג׳ 2023
- זמן קריאה 1 דקות
מתי להפוך מעצמאי יחיד לחברה בע"מ? אחת מהשאלות השכיחות ביותר בקרב עצמאים. מהסוף להתחלה: הפוסט הזה לא ייתן לכם תשובה חד משמעית אלא את ההבנה שלכל עסק תהיה תשובה משלו
בפוסט הזה תמצאו חלק מהשיקולים המרכזיים שיש להביא בחשבון כששוקלים האם כדאי להתאגד כחברה בע"מ או להעביר את הפעילות העסקית מתיק עוסק עצמאי (עוסק מורשה או עוסק פטור) להתאגדות במבנה של חברה פרטית.
שיקולי מיסוי
ההנחה הרווחת היא שהתאגדות כחברה היא בעיקר לצורכי חסכון במס. הנחה זו נכונה בעיקרה כיוון ששיקול המס בהחלט מהווה Deal Breaker, כלומר, בעלי העסקים לא יחליטו לבצע מהלך שכזה אם בהיבטי מיסוי ההכנסות מצבם אינו משתפר. יחד עם זאת, היבטי המיסוי אינם זהים ואין נוסחה אחת אחידה שמתאימה לכלל בעלי העסקים - השאלה הזו מורכבת מאלמנטים רבים שמושפעים מהטעמים האישיים וההעדפות של הבעלים. לדוגמה: אם הבעלים בחברה מתכוון 'למשוך הביתה' את כל הרווחים שנותרו בקופת החברה ולא להשקיע חלק מהכספים בחזרה בהשקעות הוניות בחברה ורכישת רכוש לצורך הגדלה ושיפור הרווחיות - המהלך של מעבר לפעילות במסגרת התאגדות כחברה, כי למעשה המיסוי ישתווה כבר מ Day one לשיעור המס השולי המירבי שהיה חל על הכנסת עבודה של עצמאי יחיד או הכנסות ממשכורת.
המיסוי הדו-שלבי בחברה פרטית
כיצד ייתכן שכבר מהיום הראשון תשלום המס יהיה בשיעור המס השולי הגבוה ביותר?
ברמת החברה: הרווחים של החברה ימוסו בהתאם לשיעור מס חברות, נכון לשנת 2023 - שיעור מס אחיד בגובה של 23%.
למעשה, זו היא הנקודה המרכזית של יתרון המיסוי הגלום במישור של תאגידים.
כל עוד הרווחים נשארים בחברה, אחוז המס ששולם וישולם יהיה 23%. בחברות קטנות ובינוניות "SMBs", לרוב, בעלי המניות הם גם מנהלי החברה ועובדים בה כשכירים. לכן הם ימשכו משכורת קבועה כשכירים שמועסקים בחברה וכך גם ניתן להכיר בהוצאות המשכורת על עבודתו של הבעלים, מה שלא ניתן לעשות בפעילות שבמסגרת של יחיד עצמאי.
אם הבעלים רוצה למשוך כספים נוספים הביתה, הוא למעשה מחלק דיבידנד. כאשר מחלקים דיבידנד לבעל מניות יחיד הוא ימוסה וינוכה במקור מהתשלום לבעל המניות בשיעור של 25% ואם מדובר בבעל מניות מהותי (מחזיק במישרין מעל 10% במניות החברה או 30% בעקיפין) שיעור המס יהיה 30%.
זהו למעשה השלב השני של שיטת המיסוי הדו-שלבית.
בשלב הראשון - שולם מס על רווחי החברה במישור החברה בשיעור של 23%. בשלב השני - החלוקה של הדיבידנד מהרווחים שנותרו בחברה ימוסו לפי שיעור של 25% או 30% כאשר מדובר בבעל מניות מהותי. קרי - הגענו למדרגת המס הגבוהה ביותר בשורה התחתונה.
עקרון האישיות המשפטית הנפרדת
המשמעות של עקרון זה היא שהחברה היא ישות בפני עצמה שמופרדת מהבעלים. לצורך הדוגמה, אם החברה נקלעת למצב של חדלות פרעון, לא יורדים לנכסים של הבעלים במישור האישי. למעשה, עקרון זה מהווה את אחת מהתכליות המרכזיות שמלכתחילה הומצאו דיני התאגידים. בצורה כזו, משקיעים יכולים להזרים כספים והון למיזמים ולעסקים אשר פעילותם מעודדת ומביאה לצמיחה הכלכלית של מדינה וליצירת מקומות עבודה (ברמה הפשטנית ביותר). עסקים שפועלים בענפים מסוכנים שחשופים לסיכונים שנובעים מאחריות החברה לשירותים או למוצרים שהיא מוכרת צריכים להביא בחשבון בכובד ראש רב האם אין זה כדאי לישון טוב בלילה ולא ללקות בחרדות של אי וודאות ומה יעלה בגורלו ומצבו הפיננסי של בעל המניות. דוגמאות לענפים כאלה: אולמות אירועים; עסקי בידור ומועדונים; מסעדות ועסקי מזון; ענף הבנייה והנדל"ן ועוד.
שיקולי תדמית ונראות כלפי חוץ
אין מה לעשות, מי שרוצה לעבוד עם הכרישים לא ייראה כלפי חוץ כספק / נותן שירות מקצועי. מבלי להיכנס האם זה הוגן או נכון או צודק, התאגדות במסגרת של חברה בע"מ נראית טובה יותר ומקצועית יותר לאין שיעור לעומת מי שפועל במסגרת עסק יחיד. יתרה מכך, אם תרצו להתמודד במכרזים או על עבודות מסוימות בקבלנות משנה או בענף אחר לחלוטין - להיות שותפים (Partners) של מייקרוסופט ולקבל תמלוגים על מכירות המוצרים שלהם כקבלן משנה - תהיו חייבים לאגד את פעילות העסק במבנה של חברה.
גיוס הון והפרדת הבעלות מניהול החברה
פיתחתם מוצר גאוני, אתם רוצים להתחיל עכשיו לגייס משקיעים על מנת לייצר או לשווק את המוצר החדש שלכם. זה בדיוק הנקודה שהגיע בהחלט הזמן לאגד את הפעילות העסקית במבנה של חברה. אגב, גם לצורך שמירה והגנה על זכויות המייסדים שלכם כדאי מאד להתאגד בצורה מסוגרת ומוגדרת ומעוגנת היטב בהסכמים בין בעלי החברה / המייסדים. חוץ מהאמור, שום משקיע לא יהיה מוכן להתנהל מול הבעלים המייסדים של החברה מבלי לדעת שההתנהלות בעסק היא מסודרת, מתוקתקת ופועלת כשורה. גם ברמה הטכנית, על מנת לחלק את המניות שהמשקיע משלם בעבורן, חייבים מבנה בעלויות יחסי - במסגרת חברה בע"מ.
הכרה בהוצאות מימון ועלויות אשראי
במסגרת פעילות כחברה, אין ערבוב בין כספי הבעלים לבין כספי החברה. לצורך הדוגמה, הוצאות ריבית על הלוואות עסקיות יוכרו לצורכי מס אך ורק אם ההלוואות ניטלו בחשבון של החברה וניתן לזהות במישרין כי מדובר בהלוואה שמשמשת לצרכי העסק ולא לצרכים מעורבים.
מכאן שהוצאות המימון יותרו בניכוי אם מדובר במבנה התאגדות של חברה אך קשה מאד להכיר בהוצאות כאמור אם מדובר בחשבון בנק של יחיד עצמאי.
הוראות ניהול ספרים וסמכות פקיד השומה להטיל סנקציות
הוראות ניהול ספרים והסנקציות שיש בסמכותו של פקיד השומה להטיל בגין אי ניהול ספרים תקין הן משמעותיות יותר במקרה שבו מדובר על עוסק יחיד מאשר במקרה בו מדובר על חברה בע"מ.
לסיכום
ההחלטה האם להתאגד כחברה פרטית איננה החלטה שיש עליה תשובה ברורה או נוסחה קבועה לקבלת התשובה. מדובר בהחלטה שמשתנה בהתאם לסוג הפעילות העסקית, העדפות בעלי העסק ומשתנים נוספים רלוונטיים. ייתכן ששני בעלי עסקים בעלי פעילות ונתונים כספיים זהים יחליטו באופן שונה האם כדאי להם או לא להתאגד כחברה או שמא הם מעדיפים להישאר במתכונת של עצמאים יחידים.